
Dzień gofra
25 marca obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Gofra. To święto dedykowane chrupiącej przekąsce, która kojarzy się z wakacjami i beztroskimi chwilami pochodzi ze Szwecji. Wywodzi się z tamtejszych tradycji religijnych. Z czasem stał okazją do pieczenia gofrów w wielu krajach na całym świecie.
Tego dnia Talenciaki wzięły udział w wielu zabawach, których głównymi bohaterami były gofry, miały również okazję dowiedzieć się, jakie składniki potrzebne są do przygotowania ciasta na gofry, a nawet mogły same wszystko przygotować. Podczas czekania na pachnące wypieki, naszykowane zostały przeróżne dodatki, którymi każdy mógł udekorować gofra dla siebie według własnego gustu.
Zajęcia kulinarne, jak i degustacja własnoręcznie przygotowanych słodkości, sprawiły dzieciom wiele radości, ale również pozwoliły na utrwalenie zasad bezpieczeństwa i higieny podczas przygotowywania i spożywania posiłków oraz kulturalnego zachowania przy stole.